Niesłona sól

www.festiwalnastroje.pl http://hoszlift.com http://www.corol.pl/

Nieważne, czy w swojej kuchni stosujesz sól w jej tradycyjnej formie, czy może sięgasz po jej morską odmianę, przekonany, że ratujesz w ten sposób swoje zdrowie. Odruchowo przypisujesz soli konkretne właściwości, jak na przykład biały kolor, kryształową strukturę czy słony smak. Tymczasem okazuje się, że sól potasowa znacznie różni się od tej, z którą spotykamy się na co dzień.

Choć trudno to sobie wyobrazić, chlorek potasu jest… gorzki w smaku. Nie sposób więc wyobrazić jej sobie jako zastępstwa dla tradycyjnej soli kuchennej. Wykorzystuje się ją za to do nawożenia niektórych roślin, które są niezbyt wrażliwe na chlorki.

Różni się od soli kamiennej także stopniem twardości oraz kolorem. Sól potasowa może mieć rozmaite odcienie – szary, czerwonawy, żółtawy, niebieskawy, a nawet szarozielony czy czerwono zielony. Sól potasowa może być drobno- lub średnioziarnista.

Podobnie jak sól kuchenna łatwo rozpuszcza się w wodzie. Co ciekawe, jest też miękka w dotyku i dosyć plastyczna. Trudno wyobrazić sobie takie właściwości w odniesieniu do soli kuchennej.

Sól potasowa jest tylko jedną z odmian soli, obok soli kamiennych, glauberskich oraz magnezowych.